Suszanie znovu vyrazli do Rzeszowa

V červenci letošního roku, konkrétně tedy od 12. do 18. 7., se v metropoli Podkarpatského vojvodství konal XIX. ročník Světového festivalu polských folklórních souborů. V letošním roce se festival konal v trochu okleštěné podobě co do počtu souborů, ale soubor Suszanie samozřejmě mezi nimi nemohl chybět. 

Byl to již desátý zájezd našeho souboru na tuto folklórní olympiádu a nutno dodat, že Suszanie reprezentovali svůj rodný region i Českou republiku s hrdostí a grácií. Pro mnoho členů souboru to byl první výjezd do Rzeszowa a také první zkušenost s namáhavými, mnohahodinovými zkouškami programu i nikdy nekončící zábavou. Již tradičně byl festival zahájen barvami zářícím průvodem, po němž soubory prezentovaly své rodné země na pódiu vybudovaném přímo na hlavním náměstí. Galakoncert se konal 17.7.2023 v multifunkční hale „Podpromie“ a bezpochyby zanechal trvalou stopu v srdcích všech diváků. V rámci festivalového programu Suszanie vystoupili rovněž v malebném městečku Krosno, kde je velice přívětivě uvítali organizátoři i diváci v místním kulturním domě.

Zájezd souboru Suszanie jsme mohli zorganizovat díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje a naší rodné Obce Horní Suchá. Děkujeme našim dárcům za podporu, bez níž by byl zájezd jen velmi obtížně proveditelný.